Sven Hamrin från Härnösand som tog OS-brons i Lagtempo 1964 i Tokyo. Foto: Arkiv

Krönikör Jonasson: 50 år sedan OS i Tokyo och Brittiska invasionen

6:10 min

Den 9 oktober är en speciell dag. John Lennon, beundrad Beatlesmedlem, pacifist och ateist föddes 9 oktober 1940. På dagen 40 år senare föddes Timrås svar på The Working class hero – Henrik Zäta Zetterberg. Just i dag är det på dagen 50 år sedan OS i Tokyo invigdes, den 9 oktober 1964.

Tokyo har ju även fått OS år 2020…låter konstigt…år 2020….snart är vi där. Det står skrivet på vissa ställen att det var den 10 oktober men när jag träffade Pelle Svensson på en GIF –match så sa han bestämt att det var den 9 oktober 1964. Pelle Svensson tog silver i brottningens lätta tungvikt, grekisk-romersk stil. Men han förlorade inte en enda match, trots det blev det silver. Mycket märkligt.

Ytterligare en tävlande från Västernorrland tog en OS-medalj. Cyklisten Sven Hamrin från Härnösand. Det var ett fantastiskt gäng, de fyra som tog brons på cykelns Lagtempolopp. Bröderna Fåglum var givna : Gösta, Erik och Sture Pettersson ….och så slog sig Sven Hamrin in i kvartetten som tog OS-brons Det fanns ju en fjärde Fåglumbroder, Thomas, man han var för ung då. En fjärde cyklist skulle alltså tas ut till lagtempolaget och på SM 1964 skulle vinnaren av linjeloppet få den fjärde platsen i OS-laget. Och som ni säkert har räknat ut så vann Sven Hamrin….han gick i mål på ett punkterat bakdäck, vann SM-guld och tog sig till OS i Tokyo. 1966, två år senare var Sven Hamrin på väg hem från en tävling i Norge. De var fem personer i bilen när dom frontalkockade med en annan bil. Fyra av de fem i bilen dog…….Sven Hamrin satt till höger på passagerarsidan. Han klarade livet och låg medvetslös under en månad. Han fick samma skador som formel-1 föraren Ronnie Pettersson dog av. Svens starka fysik gjorde att han klarade sig. I dag är Sven Hamrin sjukpensionär och bor på ett äldreboende och han har fortfarande glimten i ögat. Och hur vet jag det, jo för det har Ola Thelberg från Härnösand berättat för mig.

Christer Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista