Eldning i braskamin. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Tuffare miljökrav på braskaminer

Nu väntar tuffare krav för eldning i hemmet. Om några år kommer nya EU-regler om hårdare miljökrav på våra gamla vedpannor och braskaminer. Det för att minska skadliga partiklar i luften.

De nya EU-reglerna som väntas komma om några år handlar om att modernisera kaminerna vi eldar med, en satsning för att minska luftföroreningar. Men det krävs även att människor eldar ansvarsfullt. För fel sorts bränsle kan leda till stickande rök i utemiljön, vilket irriterar flera av de Sundsvallsbor som vi har pratat med.

– Det är viktigt att man kontrollerar veden först innan man stoppar in den i brasan, säger Sundvallsbon Caroline Kriström.

Inom kort klubbas de nya reglerna, men de träder i kraft tidigast 2018. Reglerna kommer att anpassas enligt ramen om ekodesigndirektivet för att förhindra skadlig rök.

Det är framförallt omoderna spisar och ansvarslös eldning som skapar den illaluktande miljöboven. I Sundsvall är problemet med stickande lukt i villaområden inte ett främmande problem. Husägaren Jan-Erik Strömberg, som har känt av illaluktande rök i grannskapet, tror att det beror på den mänskliga faktorn.

– Jag tror att folk är lite okunniga, att de eldar med ved som inte är riktigt torr, säger han.

Själv satte han in en vedeldad kamin för bara fyra år sedan och har aldrig fått klagomål då han bara eldar med torr björkved. Caroline Kriström har också lagt märke till illaluktande rök i sitt kvarter. Något hon tror kan bero på "sur" ved eller att grannarna eldar med felaktigt bränsle, till exempel plast. Det är kommunen som tar hand om klagomål från missnöjda grannar.

– Eldning av avfall och plast får ju inte förekomma, och syretillförseln är viktig för att få en bra förbränning, säger Anne Marie Fors på miljökontoret i Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".