Åsa Swahn, projektledare på socialtjänstens strategienhet. Foto: Sara Johansson/SR

Skönsmomodellen till Danmark

Skönsmomodellen sätter kunden i fokus
3:50 min

Under flera år har personalen vid hemtjänsten i Skönsmon i Sundsvall jobbat fram ett nytt arbetssätt. Ett sätt som nu inte bara uppmärksammas här på hemmaplan utan även i Danmark är man intresserad. Nu väntar en resa till Odense för projektledaren Åsa Swahn på socialtjänstens strategienhet.

Skönsmomodellen är ett arbetssätt där man tänker att det är medarbetarna som är mest lämpade och har bäst kunskap att planera kring det dagliga arbetet. Det berättar Åsa Swahn som just kommer från Hemtjänstområde Centrum där metoden nu implementeras.

– Det handlar om tilltro till medarbetarna och det handlar om fokus på kunden och utifrån det göra en dagsplanering som bygger på det som är viktigt för kunderna, säger Åsa Swahn.

I Skönsmons fall handlade det mycket om kontinuitetDet innebär att kunden ska få möta samma personer som kommer ungefär samma tider och gör samma sak varje dag. Det här låter som självklarheter men det har inte alltid varit en självklarhet de senaste åren.

– Vi har haft ett fokus på ekonomin tidigare och inte utgått från mötet med kunden och kvaliteten kan ha kommit i andra hand då, berättar Åsa Swahn.

– Vi har fortfarande ett fokus på pengarna med första fokus nu är på kunden och kvaliteten och då blir det god ekonomi på köpet.

I december ska representanter från Sundsvall åka till Sveriges kommuner och landstings konferens Hjärnkoll på jobbet och berätta om modellen och redan på tisdag åker Åsa Swahn till Odense i Danmark för att dela med sig av erfarenheterna.

– Vi är ditbjudna för att de vet att vi jobbar med det här och är nyfikna på hur vi gör. De har startat ett liknande arbete och tanken är nu att vi ska utbyta erfarenheter med varandra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".