1 av 3
Legorobotar som transporterar medicin till smittade områden skulle kunna omsättas i verkligeheten tror eleverna. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Hanna Malmborgs illustration av artikel 6 i Barnkonventionen. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Några elever har skrivit dikter som baserar sig på en föreläsningen "Överlevde förintelsen" av Tobias Rawet

Legorobotar och brustna hjärtan när elever firar FN-dag

"Vi ska egentligen rädda världen från Ebola"
1:11 min

Idag är det FN-dagen och det firar man på Kiörningskolan i Härnösand med ett öppet hus för att visa upp vad man gjort under veckans internationella tema. Bland annat har man byggt legorobotar som ska kunna användas för att leverera medicin till Ebolasmittade områden.

– Ja, egentligen ska vi rädda världen genom att föra burkar med läkemedel till de smittade områdena. Genom att använda robotar så behöver inte hjälparbetare riskera att bli smittade, säger
Alfred Höglund som tillsammans med Alexander Norén och Isak Östman visar hur robotarna kan fjärrstyras med mobiltelefonen. Robotarna har de byggt i samarbete med Technichus.

– Jag tror det är en riktigt bra idé som borde kunna användas på riktigt, säger Alexander.

Legorobotarna är bara en liten del av allt som eleverna sysslat med under veckan. Här finns också en utställning om det kalla kriget,  en bildutställning som heter "Faces of the world", här visas dans och musik med afrikanskt tema och en fotoutställning där några elever i bild skildrat barnkonventionen. Hanna Malmborg från klass 8:1 har valt artikel 6 som säger att barn har rätt att överleva och att utvecklas.

– Jag valde den för att det är bra att barn ska få utvecklas och bli bra mäniskor. Det finns barn som har det dåligt och det visade jag genom att fotografera ett krossat hjärta medan barn som har det bra har ett helt hjärta.

Kan du själv göra något för att barn ska få ha det bra?

– Man får försöka göra det bästa man kan och lyssna på barn och börja med de som man har omkring sig, säger Hanna Malmborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".