Glenn Nordlund (S) och Göran Wåhlstedt (V) inleder samarbete efter lång tid med ensamt S-styre.

S och V överens om samarbete i Örnsköldsvik

1:34 min

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Örnsköldsvik har nu presenterat överenskommelsen om hur deras politiska samarbete ska se ut under mandatperioden.

Efter decennier med ensamt, socialdemokratiskt styre i Örnsköldsvik, sker nu en historisk förändring i kommunen när partiet inleder samarbete med Vänstern.

– Det känns väldigt bra. Vi kan vara med på ett helt annat sätt nu när vi sitter med i frågornas begynnelse inom kommunen. Det innebär att vi har en helt annan påverkansgrad, säger Göran Wåhlstedth (V).

Att områdena som prioriteras blir vård, skola och omsorg, kom inte som någon överraskning när Vänsterpartiet och Socialdemokraterna berättade om villkoren för deras samarbete. Hur pengarna ska fördelas är fortfarande oklart. Budgeten är inte färdig förrän nästa vecka.

Det är första gången sedan sjuttiotalet som Socialdemokraterna i Örnsköldsvik inleder samarbete med annat parti.

Finns frågor ni måste backa från nu?

– Inte direkt. De frågor vi lyfte som de allra viktigaste är vi alldeles överens, säger Glenn Nordlund (S).

Vänsterpartiet får nu platser i alla nämnder. I omsorgsnämnden och bildningsnämnden får de viceposterna.

– Det har förändrat spelplanen rejält eftersom vi bara suttit som ersättare i nämnderna förr, säger Wåhlstedth.

Vänsterpartiet har drivit frågor om gratis kollektivtrafik och sex timmars arbetsdag. Det kommer nya styret också att arbeta för under de närmsta fyra åren.

– Vi har sagt att vi ska utreda frågan för att skapa en Ö-viksmodell. Det är mer komplicerat än man kan tro, säger Wåhlstedth.

Oppositionsrådet, centerpartisten Anna-Britta Åkerlind, tror att Vänsterpartiet kommer bli överkörda i det nya samarbetet.

– Jag är förvånad över att Vänsterpartiet inte har fått någon del i en kommunalrådspost. De har inte presenterat någon överenskommelse om resurstider. Det är bland heltidspolitikerna som de stora och svåra frågorna avgörs. Då är det stor risk att Vänsterpartiet får ta den sanning man får i efterhand, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista