Ordalaget säger inte ejenklien och pogram

22 min

Ska vi fortsätta att säga research, är ordet lätt att ersätta med något annat från vårt gemensamma modersmål ? Vi står mitt i byxorna vintertid och en del av oss älskar gröt, andra inte.

Vi talar om ordet research. Taggen i Borgvattnet vill brännmärka ordet och nämner faktainsamling, efterforskning, undersökning som alternativ. Men finns det något annat, kanske nytt svenskt ord för research, som vi kan födelsemärka  ? Vi talar idag också om höstsprång; någon som vet mer om detta ?

Idag k-märker vi jovialisk och brännmärker ingångsvärde och pogram

Här är några av veckans e-brev:
” Antagligen börjar jag bli lite för gammal och retar mig därför på att de flesta, inklusive journalister, använder ”innan” i stället för ”före”, t.ex. ”innan lunch” istället för det språkligt mer korrekta ”före lunch”.

Jag har förstått att det nu är OK att använda ”innan” i stället för ”före” enligt språkforskare, däremot inte tvärtom, alltså ”före” istället för ”innan”.

(Jag såg förresten en skylt vid entrén till Simonssons handelsbod i Strömsund med ungefär ordalydelsen ”Om ni vill handla FÖRE vi öppnar…) Varför är det ena OK men inte det andra?

Stig Holm”

”Kanske har ni tagit upp detta tidigare, då jag inte lyssnat på alla era program.

Varför säger så många personer "pogram" när det heter program?

Jag tycker att ni ska brännmärka ordet pogram.

Vänliga hälsningar

Stieg Lindström”

Sista ordet får TorpenKjell:

”En lurendrejare är det en som säljer sprucket lergods ?”