För mycket vitaminer kan vara skadligt

Hjördis Bredberg: Jag är full av energi
1:19 min

Över två miljarder kronor. Så mycket spenderade svenskarna på vitaminer och kosttillskott förra året. Men för den som är frisk och äter en allsidig kost kan det vara skadligt att få i sig för mycket av tillskotten.

2013 la svenskarna över två miljarder kronor på vitaminer och kosttillskott det visar statistik från branschorganisationen Svensk egenvård.

För många kan det vara bortkastade pengar och i värsta fall kan ett för högt intag av vissa vitaminer vara skadligt. Det skriver Dagens Nyheter som har granskat vetenskapliga studier som har gjorts på vitaminer, mineraler och kosttillskott.

Maria Stålnacke är butiksansvarig för en hälsokostbutik i Sundsvall.

– Även om man äter en allsidig kost så kan man få i sig för lite vitaminer. Sedan när det gäller att få i sig för mycket av saker och ting så informerar vi om det, säger hon.

Hjördis Bredberg säger att hon väljer bort butikernas vitaminhyllor.

– Jag tror faktiskt att jag får i mig de vitaminer som jag behöver genom kosten. Jag är väldigt noga med vad jag äter, så jag har inga tillskott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".