Nya bron över Sundsvallsfjärden som Trafikverket tänker sig att det kommer att se ut när bron blir belyst underifrån, men inte uppifrån. Foto: Trafikverket

Inga särskilda pengar till konst vid E4 Sundsvall

Tävlingen, landskapet, belysningen och träden gäller som konst
1:47 min

E4 Sundsvall är bara veckor från sina två invigningar. Hela projektet, med broar och mestadels motorväg kostar cirka fem miljarder kronor. Så stora projekt där staten är inblandat brukar normalt innebära att en procent avsätts till konstnärliga utsmyckningar. Men riktigt så blir det inte i Sundsvall.

Trafikverkets projektchef Magnus Lundberg räknar ut utifrån enprocents-regeln att 50 miljoner kronor borde ha avsatts till konstnärlig utsmyckning eftersom hela bro- och vägprojektet landar på fem miljarder kronor i kostnad.

– Vi har säkert överskridit den summan i kostnader för utformningen av E4 Sundsvall, säger han.

Någon stor direkt klumpsumma till konstnärlig utsmyckning som 50 miljoner kronor blir det alltså inte. Istället lägger Magnus Lundberg ihop kostnaderna för arkitekttävlingen på 90-talet med landskapsarkitekturen - och planteringar.

– Nästan tusen björkar, väldigt stora björkar är också en del av utformningen. Det kommer att bli jättefint, säger Lundberg.

Själva bron kan kanske också betraktas som ett smycke i sig. Som kommer att synas på håll med särskild belysning underifrån.

– Det blir en noga utvald belysning. Det ska bli rätt sorts sken som är varmt, inte kallt. Lamporna kommer att riktas uppåt och finnas under bron. Vägbanan kommer inte att belysas.

Henrik Orrje, statens konstråd, har märkt att enprocentsregeln, en regel som funntits sen 1937 om än inte tvingande - att den inte följs längre.

– När vi tittar på de statliga aktörerna som exempelvis Trafikverket, Vattenfall, Fortifikationsverket eller Jernhusen så följer de inte enprocentregeln. Istället har Trafikverket inrättat konstnärliga råd. Och de gör vissa satsningar som vid norra länken i Stockholm. Men i Sundsvall verkar det som att Trafikverket missat den här biten, eller valt bort den, säger han.

Länets konstkonsulent Mats de Vahl blir upprörd när P4 Västernorrland ringer upp och ber om en kommentar.

– Det här har jag missats. Det är ju inte bra, säger Mats de Vahl.

E4-bygget har ju pågått i flera år. Vilka frågor har du ställt för att förvissa dig om att det blir någon särskild konstnärlig utsmyckning enligt enprocentsregeln?

– Jag får nog vara självkritisk. Men jag ska undersöka vad som kan göras, säger de Vahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".