Foto: Fredrik Sandberg/TT

Första bruna tunnorna töms idag i Örnsköldsvik

Miva: Det kostar lite mer, men det är värt det
1:36 min

Vi slänger mer och mer mat, men i Västernorrland är det bara tre kommuner som erbjuder sortering av matavfall. Att fler inte gör det beror bland annat på att kostnaderna kan bli för höga att hämta matavfallet i glesbygd.

Hur ser du på att sortera matavfall? Är det lönt att sortera i glesbygden? Vilket väljer du - brun tunna, kompostera själv eller åker maten ner i det brännbara? Diskutera!

I Örnsköldsvik tömdes de första bruna soptunnorna med matavfall idag. Ett nationellt mål är att om fyra år ska hälften av all mat som slängs ska samlas in och återvinnas. Men det är en bit kvar. Idag samlas en fjärdedel in.

– Visst är det en viss kostnad i det men det finns en stor miljönytta i det. Det kostar lite mer, men i vårt fall är det absolut värt det, säger Peter Westin som är projektansvarig på det kommunala bolaget Miva.

Allt fler kommuner har tagit på sig ansvaret att erbjuda hushåll sopsortering av matavfall. I Västernorrland finns bruna kärl i Sundsvall, Härnösand och nu också Örnsköldsvik.  

Men andra kommunerna har en annan situation. I Sollefteå kommun till exempel väntar man på ett beslut.

– Vi väntar på att man ska ta ett beslut centralt om glesbygd ska samla in också. Är det samhällsekonomiskt försvarbart? säger Hans-Åke Eriksson, som är samhällsbyggnadschef på Sollefteå kommun.

I Stefan Löfvens regeringsförklaring sa han att insamling av avfall ska läggas hos kommunerna. Men inget beslut finns.

– Det är en jättestor kommun, men vi kör med en och samma sopbil. Det blir inte dubbla transporter, säger Peter Westin, projektansvarig på kommunala bolaget Miva. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".