Grindar till Saltviksanstalten i Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/SR

Påfrestande att tillbringa lång tid i häktet

Bror Sandström: Humöret påverkas
1:25 min

Trots att Sverige har fått kritik av FN:s tortyrkommitté för långa häktningstider fortsätter man låta personer sitta i häkten under lång tid. På häktet i Saltvik i Härnösand förekommer det häktningstider upp till nio månader.

I snitt sitter personer på Saltvik häktade mellan två och fem månader. Att sitta flera månader i häktet är påfrestande.

– Största chocken brukar komma direkt när man blir häktad, sedan brukar det kunna bli bättre. Men man ser på de som sitter lång tider med restriktioner att humöret går ner, säger Bror Sandström, chef för häktet Saltvik.

I häkte sitter du ofta själv och du har ofta restriktioner, så som att vara isolerad 22-24 timmar om dygnet. Det gör att det är mer påfrestande att vara på häkte än på anstalt. Du vet inte heller hur länge du kommer att sitta häktad. Du vet oftast hur långt ditt fängelsestraff är.

Robert Schött är lagman vid Sundsvalls tingsrätt och han menar att personer sitter häktade länge beror på att det kan ta lång tid att utreda brotten som personerna är misstänkta för.

– Det handlar om att åklagare och polis fortfarande bedriver en förundersökning där det krävas att man behöver få in mer bevis för att kunna väcka ett åtal, säger han.

Det är när en person är misstänkt för ett grövre brott eller när det finns misstankar om att personen kan undanröja bevis eller begå nya brott som personen kan begäras häktad. Och det här beslutet är något som måste omprövas var 14:e dag.

– Den som vi i dagsläget har som har suttit längst har suttit häktad sedan i februari. Det har att göra med hur domstolen och åklagare artbetar, kriminalvården har ingenting med det att göra. Det är att domstolen har beslutat om att bevilja åklagaren förlängda åtalstider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".