Saron Abraham tidigare i höst när hon berättade om sin tid i Idol. Foto: Erik Nyberg/Sveriges Radio

18-åriga Saron avvisas till Etiopien

Sarons vän: Hon riskerar att bli behandlad som en slav
4:01 min

18-åriga Saron Abraham från Sundsvall, som blev rikskänd genom TV-programmet idol, har nu fått besked från Migrationsverket att hon måste återvända till Etiopien. Men det är osäkert om Etiopien kommer att ta emot henne. 

Det står klart efter att Saron och några vänner till henne besökte Etiopiens ambassad igår. Ambassaden är inte beredd att utfärda några resehandlingar.

– Eftersom Saron inte har något pass eller id-handlingar sa de på ambassaden att hon inte kommer kunna komma in i Etiopien, berättar Åsa Johansson som är vän till Saron och var med på ambassaden igår.

Sarons föräldrar är eritreanska medborgare och kommer man därifrån har man tillräckliga asylskäl. Men Saron är född i Etiopien.

– Om Saron kan bevisa att hon är eritreansk medborgare blir läget ett annat. Man har andra skyddsskäl om man kommer från Eritrea, säger Åsa Johansson. 

Ingen vet idag var Sarons familj och släkt befinner sig i Eritrea. Att bli tillbakaskickad till Etiopien alldeles själv som ung kvinna är förknippat med stora risker.

– En risk som Saron ser är att man blir utsatt för slavhandel helt enkelt. Man blir flyttad till ett annat land i närheten och behandlas som slav, säger Åsa Johansson. 

Hon har ju väntat på det här beskedet under ganska lång tid. Hur känner hon inför besked att hon ska avvisas?

– Hon säger själv att hon kan inte återvända dit, säger Åsa Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".