Foto: Cleis Nordfjell/SvD/TT

Brottsmisstänkt smygtittade i journaler 700 gånger

"Patienterna ska kunna känna sig säkra"
1:41 min

En före detta landstingsanställd misstänks för att ha gjort över 700 olagliga sökningar i patientjournaler. Rutiner och reglerna kring tillgången av patientuppgifter kan nu behöva bli tydligare.

Funderar du över vilka som läser dina journaler? Känner du dig trygg med att ingen obehörig har tillgång till uppgifterna? Diskutera!

– I det här specifika fallet kan jag inte svara hur det kunnat hända, men respektive verksamhet ska genomföra löpande kontroller av tillgången till patientuppgifter, säger Tomas Olsson som är administrativ chef på landstinget och har det övergripande ansvaret för informationssäkerhet.

Varför har ni ett journalsystem där obehöriga kan läsa journaler?

– Jag kan inte uttala mig om varför vi har det. Möjligtvis måste vi förtydliga de regler och rutiner som finns. Vi håller på att se över rutinerna för kontroll av åtkomst, säger Olsson.

Kvinnan ska ha sökt i patienters journaler drygt 700 gånger under tiden hon varit anställd hos landstinget i Västernorrland.

Landstinget gjorde en kontroll efter misstankar och upptäckte att kvinnan letat i 41 olika patienters journaler. Polisen har nu lämnat över en utredning till åklagare. Om den räcker till att väcka åtal är för tidigt att säga.

Landstinget gör löpande kontroller av tillgången till patientuppgifter. Detta är inte första gången vårdpersonal läser journaler utan att ha något med patienten att göra.

Hur säkra kan patienterna vara på att ingen obehörig läser deras journal?

– Jag kan inte svara på hur säkra de ska vara. Man kan i alla fall ha i åtanke att kontrollerna som sker och lett till att detta uppdagats finns för att patienterna ska känna sig säkra, säger Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".