Tom plånbok.Foto: Bertil Ericson/TT

Allt fler är beroende av ekonomiskt bistånd under lång tid

Arbetslöshet och sjukdom bakom siffrorna
1:01 min

Andelen människor som får ekonomisk hjälp av sina hemkommuner under en längre period har ökat. I Västernorrland är det stora skillnader, där Örnsköldsviks kommun sticker ut. Närmare 38 procent av de som får ekonomiskt bistånd från kommunen har fått det i över ett år, visar en rapport från Socialstyrelsen idag.

Skälet till att människor kommer i kontakt med socialtjänsten är oftast försörjningsproblem. De vanligaste orsakerna är arbetslöshet och sjukdom.

Det positiva i dagens rapport från Socialstyrelsen är att antalet biståndsmottagare i landet är i princip oförändrad om man jämför siffror från 2011 med dagens. Den stora skillnaden är istället att de människor som får ekonomisk hjälp över längre tid, det vill säga i ett år eller längre, har ökat markant. I Örnsköldsvik är andelen 38 procent medan Sollefteå redovisar knappt 23 procent.

Enligt Socialstyrelsens rapport ökar risken för utanförskap samtidigt som möjligheten till en fast förankring på arbetsmarknaden minskar. Samtidigt är Örnsköldsvik den kommun som har lägst andel biståndsmottagare i Västernorrland. Där får 3 procent av befolkningen ekonomisk hjälp av kommunen. Timrå har störst andel. Där är siffran 5,5 procent.

Andel biståndsmottagare som får ekonomisk hjälp mer än två år

Härnösand: 12,3 procent

Sollefteå: 12,3 procent

Timrå: 15,5 procent

Kramfors: 16,7 procent

Ånge: 17,5 procent

Sundsvall: 20,9 procent

Örnsköldsvik: 25,0 procent

Andel biståndsmottagare som får ekonomisk hjälp mellan 10-12 månader

Sollefteå: 22,8 procent

Härnösand: 24,7 procent

Kramfors: 25,4 procent

Ånge: 27,2 procent

Timrå: 31,1 procent

Sundsvall: 35,8 procent

Örnsköldsvik: 37,8 procent.

Andelen biståndsmottagare i procent av befolkningen

Örnsköldsvik: 3,0 procent

Ånge: 3,8 procent

Kramfors: 4,4 procent

Sundsvall: 4,8 procent

Sollefteå: 5,2 procent

Härnösand: 5,2 procent.

Timrå: 5,5 procent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".