Landstinget redovisar flera hundra miljoner i underskott. Igen. Foto: Ulla Öhman/SR

Landstingets nya jätteunderskott skulle aldrig tillåtas i privat bolag

Ekonomiekot: Syns inga tecken på att landstingsledningen har satsat på besparingar
5:43 min

Den senaste delårsrapporten uppvisar ett underskott på drygt 200 miljoner. Trots det ges Landstinget fortsatt ansvarsfrihet. Enligt Ekonomiekots Claes Aronsson skulle detta aldrig accepteras i ett privat bolag. 

Varför går Landstinget med förlust varje år? Vad finns att göra? Diskutera!

År efter år kritiserar Landstingets revisorer hur politikerna sköter den ekonomiska styrningen av Landstinget. Den senaste delårsrapporten togs upp i fullmäktige igår och är inget undantag.

Underskottet verkar bli drygt 200 miljoner, flera nämnder har inte utfört sina uppdrag och revisorerna är starkt kritiska till hur landstingsstyrelsen utövar sin uppsikt. Ändå beviljas politikerna ansvarsfrihet år efter år och det verkar inte heller spela någon större roll vilken majoritet som styr.

– Det ser oroväckande ut, säger Claes Aronsson reporter på Ekonomiekot på Sveriges Radio.

Han har tittat på landstingets ekonomi de fem senaste åren. 2010 var det ett överskott i landstinget på 175 miljoner kronor. Klart över målet som då var 130 miljoner. Men efter det har det bara varit en nedåtgående trend. 

– Förra året med 264 miljoner kronor back, och även i år så är ju prognosen att det ska bli över 200 miljoner back. Det är oroväckande och framförallt för sjukhusen inom landstinget, säger Claes Aronsson. 

Man kan se att skuldsättningen i landstinget stiger, och man har svårt att sätta undan pensioner till de anställda.

Man kan också se en uppgivenhet inom landstinget att överhuvudtaget klara det här målet på 130 miljoner kronor i överskott per år, menar Claes Aronsson.

– I år har man bara budgeterat ett överskott på åtta miljoner kronor. Man har helt enkelt släppt det här målet, säger Claes Aronsson.

Ulf Broman som är ordförande för landstingsrevisorerna säger att läget är uppgivet. 

– Men det är inte vi som ska lösa problemet, det är politikerna, konstaterar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".