Susanne Lindberg och Natalie Norenius är glada över nyheten att habiliteringsersättningen ska höjas. Foto: Lennart Sundwall/SR

Höjd flitpeng till människor med funktionshinder

"Jätteroligt att vi får en extraslant"
1:32 min

Habiliteringsersättningen till människor med funktionshinder ska höjas i Örnsköldsvik från dagens 36 kronor till 50 kronor per dag. Höjningen träder i kraft vid årsskiftet. 

Höjningen utlovades av de styrande politikerna häromdagen när budgeten för nästa år presenterades.

I Örnsköldsvik finns många grupper som finns placerade lite varstans och som jobbar för 36 kronor per dag. Gruppen i stadshuset i Örnsköldsvik som handhar allt fika till politiker, tjänstemän och gäster är fem man stor och i kommunen finns det idag drygt 300 människor med funktionshinder som har habiliteringsersättning eller flitpengen som den kallas.

36 kronor per dag har ersättningen varit i väldigt många år, det har också diskuterats bland politikerna att helt ta bort den här lönen. När socialdemokraterna och vänsterpartiet tillsammans har skapat en budget för 2015 står det klart och tydligt att ersättningen ska höjas till 50 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".