Elever används som språkcoacher på Kiörningskolan

1:24 min

Elever som ställer upp som språkcoacher för att  nya elever från andra länder ska lära sig snabbare att prata svenska, det har man börjat med på Kiörningskolan i Härnösand. 

Ahmad Abo Khaled  kom till Sverige från Syrien för tre och en halv månad sedan. Han pratar redan bra svenska och tycker språkcoacher är en bra idé:

– Till exempel när vi spelar fotboll så pratar vi svenska. Lärarna är bra och jag lär mig mycket på lektionerna men det är också bra att prata svenska med kompisar.

Saga Bylund som är en av språkcoacherna förklarar:
– Vi arbetar med de som inte kan språket riktigt. Man försöker prata med dem och umgås och lära dem mera ord och grammatik samtidigt som man gör annat, till exempel när man spelar spel, då lär man sig det mer spontant.  Men man kan också läsa med dem. Vi coachar dem både på lektioner och raster och om man blir god vän så kan man umgås på fritiden också. 

– Det bästa är att prata mycket, då lär man sig snabbast. Men man kan också fylla i ord i listor och sådant.

Muhamed Alawi vill inte prata så mycket svenska än och han säger att det är ganska svårt att lära sig, uttalet är svårt, tycker han.
Idén till språkcoacherna kommer från två lärare, Malin Gunn och Barbro Tinnerberg.

– Eleverna lär sig mycket medan de går här på skolan men när man träffar dem några år senare så brukar de säga att de lärde sig grunderna på lektionerna men att man sedan behöver använda språket för att utveckla det och det var det vi tänkte på när vi började med språkcoachning.

– När vi spelar spel så kan de lära sig om man ska säga en eller ett, säger Alicia Svedberg som också är språkcoach. På frågan hur tuff hon är som lärare säger hon att hon säger till och rättar dem när det är fel men inte på nåt aggressivt sätt. Det är kul att lära känna nya vänner och det är roligt att hjälpa andra, tycker hon.

– Och man lär sig genom att hjälpa andra så det här är bra för de svenska eleverna också, säger Malin Gunn.