1 av 2
Mjölkkor i ladugård. Foto: Karin Malmhav/SvD/TT
2 av 2
Karl-Åke Karlsson, LRF Njurunda. Foto: Lotte Nord/SR

Västernorrlands mjölkbönder påverkas hårt av Rysslands importstopp

Mjölkbonde i Njurunda: Vi klarar inte längre våra kostnader
3:49 min

Rysslands importstopp av svenska mejeriprodukter har snabbt påverkat mjölkbönderna i Västernorrland. Imorgon sänker Norrmejerier ersättningen till sina bönder och det är nu svårt att få det att gå ihop för många bönder.

Rysslands import av mejeriprodukter från Europa har tidigare motsvarat den mängd som Sverige samlade bönder producerar årligen. Framförallt är det Finland som haft en stor import till Ryssland. När nu Finlands produkter ska ut på en europeiska marknaden istället, sänks priserna. Att Ryssland slutade importera mejeriprodukter har fått direkta effekter för mjölkbönderna i Västernorrland.

– Priset och marknaden har varit pressad hela sommaren och egentligen hela året på grund av att Kinas import har minskat rejält. Så nu när Ryssland gjorde det här stoppet vart det ju en drastisk försämring, säger Karl-Åke Karlsson som är mjökbonde i Njurunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".