Anders L Johansson, landstingsdirektör Västernorrland Foto Sara Johansson/SR

Landstingsdirektören: Svårt att ändra läkarnas villkor

Anders L Johansson: Vi har ingått avtal som vi måste respektera
1:32 min

Det finns ingenting som hindrar läkare som är anställda av landstinget att samtidigt jobba som stafettläkare när de har kompledigt från sitt jobb inom landstinget. Det samtidigt som landstinget går med stora underskott just bland annat på grund av allt högre kostnader för stafettläkare.

Enligt landstingsdirektör Anders L Johansson går det inte att gör något åt detta.

– Vi har ingått avtal med läkare som ofta är riksomfattande och som vi måste respektera. Min roll är inte att tycka någonting om detta, säger han.

Anders L Johansson kan inte heller svara på hur många läkare som är anställda av landstinget och samtidigt jobbar som stafettläkare när de har kompledigt från sitt jobb. Det har länge funnits kritik mot att läkarnas avtal är generösa på många sätt, exempelvis kan en läkare som jobbar övertid på helgen och kallas ut med kort varsel få ledigt fyra gånger så lång tid och under den ledigheten jobba som stafettläkare. Men Anders L Johansson tycker ändå inte att landstinget är för undfallande mot läkarna som grupp.

– Jag förstår att det finns en frustration, men när det gäller läkarnas villkor och avtal ser de likartade ut i hela landet. Men min bedömning är ändå att stafettläkaremarknaden som växer är ett hot mot landstingens ekonomi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".