Jan Lindrot sjuksköterska på strokeenheten länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Christer Suneson

Strokevården går på knäna

Strokesköterska: Finns risk att det kan hända någonting
1:33 min

Strokeenheten på länssjukhuset i Sundsvall har drabbats av ständiga överbeläggningar och patienter vårdas ofta i både badrum och i korridorer. Det innebär att personalen har svårt att hålla uppsikt över patienterna och är oroliga att göra misstag.

Har du erfarenheter av strokevården? Har du råkat ut för överbeläggningarna? Berätta!

Strokeenhetens 24 vårdplatser på länssjukhuset räcker ofta inte till utan personalen måste ta emot fler patienter än så.

Den senaste tiden har varit svår med patienter som vårdas i både korridorer och i badrum.

Ofta måste också strokepatienter skickas hem för tidigt för att ge plats åt nya patienter.

– Vi skulle vilja ha kvar patienterna lite längre för att utreda deras sjukdom för att se att vi inte missar någonting, säger sjuksköterskan Jan Lindrot.

Orsaken till överbeläggningarna stavas sjuksköterskebrist och att vårdplatser tagits bort på övriga avdelningar på länssjukhuset i Sundsvall. Det har till exempel drabbat strokepatienternas dagrehab.

– Rehab har fått minska med tio vårdplatser, så det är många patienter här på avdelningen som blir kvar och väntar på att platser blir lediga där, säger Jan Lindrot.

Förra veckan gjorde också Arbetsmiljöinspektionen ett oanmält besök på avdelningen och då vårdades tre patienter i korridorer och i badrum. Det innebär att landstinget i Västernorrland återigen riskerar att få betala nya böter för bristande arbetsmiljö.

De ständiga överbeläggningarna har också förvärrats under året när flera sköterskor valt att sluta för att de inte orkar mer. Så landstinget måste ta tag i det här problemet nu, säger Jan Lindrot.

– Det måste komma in fler sjuksköterskor och jag tycker inte att man gör tillräckligt åt det nu, säger Jan Lindrot sjuksköterska på strokeenheten, länssjukhuset Sundsvall/Härnösand.

Vi har sökt ansvarig chef på länssjukhuset Sundsvall/Härnösand, men utan resultat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".