1 av 3
Stängslet mellan järnvägsspåret och Vallaskolan är uppklippt. Ungdomar som går på spåret är farligt och stressande för lokförare. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
2 av 3
Ett tiotal ungdomar befann sig vid spåret. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio
3 av 3
Vallaskolan har tidigare informerat sina elever om riskerna med att vistas på spår. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.

Ungdomar på spåret tvingade Sollefteåtåg att nödbromsa

Elev: De orkar inte gå vanliga vägen
1:48 min

I tisdags tvingades ett tåg i Sollefteå att nödbromsa eftersom det satt tre ungdomar på järnvägsspåret och ett tiotal ungdomar befann sig vid spåret.

Trots att lokföraren signalerade flera gånger så flyttade inte ungdomarna på sig. Leif Oscarsson på Trafikverket har pratat med lokföraren som körde tåget i tisdags.  

– Han var frustrerad och chockad. Det är ett tåg som väger 1200-1500 ton och det är inget man får stopp på lika snabbt som en bil, säger han.

Det är inte första gången den här typen av händelser inträffar i Sollefteå. Sedan 2012 har det varit ett problem att elever rör sig vid järnvägspåret. Stängslen längs järnvägen klipps upp och ungdomarna går längs järnvägen från Vallaskolan och in mot centrum. Trafikverket har varit i kontakt med skolan som vid flera tillfällen pratat med eleverna om detta.

– Skolan ser allvarligt på detta och efter senaste incidenten har de gått ut med ett brev till alla föräldrar, säger Leif Oscarsson på Trafikverket till P4 Västernorrland.

Föräldrarna uppmanas prata med sina barn om riskerna att vistas vid järnvägen. Att röra sig vid spårområdet är olagligt och kan leda till böter.

– Det är rutin att den här typen av händelser polisanmäls, men jag kan inte svara på om det gjorts vid det här tillfället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".