Ett Aviesflygplan på Mora flygplats. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.

Planen mellan Sundsvall och Luleå inställda

Haverikommissionen: Ovanligt med så många tillbud med samma bolag
1:35 min

Flygbolaget Avies, som i vårt län trafikerar sträckan Midlanda - Luleå, har senaste tiden fått mycket kritik för sin säkerhet bland annat från statens haverikommesion. Flera kommuner och landsting har efter kritiken gått ut och avrått sina anställda att flyga med bolaget.

Sedan i måndags har alla bolagets flyg mellan Midlanda och Luleå ställts in. Statens haverikommission utreder flera tillbud med flygbolagets plan.

– Den tredje utredningen pågår. Det är ovanligt att ha flera händelser med samma flygbolag under en sådan kort tidsperiod, säger Christer Jeleborg från Statens haverikommission.

I februari förra året kanade ett Aviesplan av landningsbanan i Pajala, och i juni var ett plan tvunget att nödlanda på Svegs flygplats.

Den senaste veckan har flygen mellan Luleå och Sundsvall varit inställda. P4 Västernorrland söker både Aveis och Direktflyg, som samarbetar med flygbolaget, för en kommentar.

I ett pressmeddelande skriver Avies att man "tagit hänsyn till allmänhetens oro över säkerheten" och har  "inspekterat alla flygplan för att säkerställa att dessa i alla delar fyller det av myndighetens utfärdade regelverk".

"Vi är nu beredda att återuppta normal trafik, och kan försäkra våra passagerare att alla våra flygningar är säkra", skriver dem vidare.

Men även i dag är planen inställda mellan Luleå och Sundsvall. Det är oklart om bolaget kommer att flyga sträckan nästa vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".