”Några av bilderna är situationer som har varit starka för våra deltagare. ” Foto: Sara Lindquist

Queering Sápmi i Härnösand utmanar normer

Sara Lindquist: Alla kan vi göra någonting för någon som vi har nära
3:48 min

Projektet Queering Sápmi vill stärka möjligheten att leva i den samiska kulturen oavsett identitet, könsuttryck och sexualitet.

På lördag börjar utställningen i Härnösand på Länsmuseet Västernorrland.

Queering Sápmi är ett fotografiskt livsberättelseprojekt som fokuserar på berättelser ur den samiska queervärlden med en förhoppning om att visa att människan är större än mallen.

– Som fotograf ville jag fördjupa och bredda bilden av vad en samisk person kan vara, säger Sara Lindquist fotograf och projektledare.

Flera av bilderna i projektet är produkter av ett nära samarbete med Sáminuorra, svensk samisk ungdom.

– Samiska ungdomar och ofta normpersoner inom det samiska samhället, viktiga kulturbärare, kunde använda och låna ut sina kroppar till dem som inte kunde stå fram och berätta sina historier, säger Sara Lindquist.

Projektet har Sara Lindquist jobbat på tillsammans med Elfrida Bergman sedan 2011. Visningen börjar klockan 13.00 på lördag 1 november och håller på fram till 15 februari 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".