Tjuvarna har tagit sig in genom att bryta upp dörrar eller slå sönder fönster. Bilden är från ett tidigare inbrott i Matfors. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Polisen i Västernorrland vill ha tips efter inbrottsvåg

Polisen: Skriv inte på facebook att du är bortrest
2:04 min

Över 20 inbrott på olika platser har anmälts till polisen nu i helgen. Det är främst Sundsvall med omnejd som är drabbat. Polisen vill nu ha in tips från allmänheten. 

Har du drabbats av inbrott? Vad gör du för att försvåra för tjuven? Diskutera och tipsa!

Inbrotten är utspridda i ett större område. Stöde, Sidsjön, Kvissleby, Sundsbruk och Bosvedjan är några områden som drabbats. I lördagskväll var det tolv inbrott bara i centrala Sundsvall.  

Det har varit höstlov. Kan det ha påverkat?

– Det kan det naturligtvis, att folk är bortresta. Sen är folk duktiga på att skriva på facebook att de ska resa bort, och det kan vara lite dumt att göra det, säger Mikael Ahrtzing vid polisen i Västernorrland.

I en del villor har tjuvarna brutit sig in, medan man hos andra har slagit sönder fönster och på det sättet tagit sig in. 

Tjuvarna har kommit över mestadels smycken, kontanter och elektronikvaror som till exempel datorer. Enligt polisen har tjuvarna varit snabba och lämnat väldigt lite spår efter sig. 

Vad kan man göra själv för att minska risken?

– Skylta inte med att du ska resa bort. Prata med grannar, någon kanske kan ställa en bil på din garageuppfart. Ha inte helt mörkt i huset, men grannsamverkan är en viktig del. Prata med varandra, säger  Mikael Ahrtzing vid polisen i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".