Platsansvarig Roland Falk, vid fd anstalten i Viskan. Foto: Lotte Nord/SR

Väskor ska värmas mot löss innan asylsökande får flytta in

Migrationsverket: Det här är ett intressant grepp mot vägglöss
1:52 min

Det planerade asylboendet i före detta fängelset i Viskan mitt i Medelpad vill ha ett tält eller liknande för att kunna värmebehandla asylsökandes väskor och kläder. Allt för att stoppa skadedjur som kackerlackor och vägglöss innan de kommer över tröskeln. 

Platsansvarige Roland Falk tror det är en klok strategi och Migrationsverket är intresserade av detta nya grepp.

Vem som helst kan bära med sig oönskat sällskap i resväskan som kackerlackor och inte minst den fruktade vägglusen. Det gäller även asylsökande som ofta bott trångt på förläggningar innan de kommer till Sverige.

– Tanken är att vi ska värmebehandla väskorna när de kommer. De får ta ut sådant som är känsligt innan vi ställer allt i ett värmetält eller en bastu några timmar, säger platsansvarige Roland Falk i Viskan.

Det har varit problem med löss på flera av Migrationsverkets asylboenden där man tvingats till kemisk bekämpning i efterhand till stora kostnader. Vägglusen är anmälningspliktig och man måste agera snabbt för att få bort den. Ännu bättre är förstås att döda lusen innan den kommer över tröskeln.

Vägglusen, i alla dess stadier, dör vid temperaturer över 50 grader och det planerade flyktingboendet i Viskan vill alltså värma ihjäl krypet.

Beredskapsansvarig för boenden på Migrationsverket är Tolle Furegård som säger att det här att agera förebyggande mot skadedjur, är något nytt.

– Vi har diskuterat detta, men vi har inte vidtagit några åtgärder än. Jag har bara hört talas om det och liknande i studentboenden, säger Tolle Furegård.

Vad tycker du om att värmebehandla asylsökandes tillhörigheter?

– Det är klart intressant att att jobba förebyggande mot skadedjur. Men man måste diskutera rutinerna kring det, hur man ska gå till väga, säger Tolle Furegård.

Kan det komma nya riktlinjer från Migrationsverket?

– Ja, det här är en stor fråga för oss. Det är ett problem med vägglöss och vi lägger väldigt mycket pengar på saneringar. Men hittills har vi inte landat i ett beslut, säger Tolle Furegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".