1 av 2
Emily Krumlinde, datorspelsproffs som om några veckor representerar Sverige i VM i spelet Starcraft 2. Foto: Tony Ottosson
2 av 2
EM-final i dataspelet StarCraft 2. Foto: Pontus Lundahl/TT

Även kvinnliga toppspelare trakasseras inom e-sport

QueenE: Vi måste visa att tjejerna är här för att stanna
8:36 min

Tjejer som spelar onlinespel utsätts ofta för sexuella trakasserier och ibland även rena hot. Det här drabbar även tjejer som spelar i det absoluta toppskiktet. Emily Krumlinde, QueenE i spelvärlden, som om några veckor spelar VM, känner igen det här.

QueenE är ett tvättäkta datorspelsproffs som om några veckor representerar Sverige i VM i spelet Starcraft 2. Även på den här nivån är tonen hård och trakasserande mot tjejer.

– Det är tyvärr vanligare än man vill erkänna men så är det, säger Emily Krumlinde.

Andra spelare ifrågasätter om hon ens tycker om spelet, trots den nivå hon spelar på. Om några veckor åker hon till Azerbajdzjan för att tävla om världsmästartiteln i Starcraft 2. 

– Folk har skickat mig grafiska beskrivelser om deras sexuella fantasier och vad de ska göra med mig om de träffar mig, säger Emily Krumlinde.

Kan man inte göra någonting för att komma tillrätta med det?

– Det är ett svårt problem på grund av anonymiteten. Det blir ju oftast inte några konsekvenser för spelare. Det är inte många som blir bannade i de stora spelen, säger Emily Krumlinde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".