Foto: Anna Ahlström

Unga dricker allt mindre alkohol

Ester Sellin: Vissa tycker att det är stelt att ha nyktra kompisar på fester
1:35 min

Ungdomar dricker och röker allt mindre. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Vad tror du det beror på att unga väljer att dricka mindre men istället använder andra droger mer? Diskutera!

Rapporten visar också att det blir vanligare att unga använder andra droger, men det finns inget samband mellan där i mellan.

– Förändringen av ungas alkoholvanor är så mycket större än ökningen av droger bland unga, säger Ulf Guttormsson, verksamhetschef på Analys och metod-avdelningen på CAN.

Det är bara bland unga som alkoholkonsumtionen har minskat. Bland äldre ökar den och det är bland andra medelålders kvinnor som nu dricker mer.

Den förändrade inställningen till droger syns också allra främst bland unga, men det är en liten förändring i förhållande till minskningen av alkohol- och cigarettkonsumtionen.
Undersökningarna bygger på enkätsvar från 16-18-åringar men gäller tonåringar generellt.

Ulf Guttormsson tror att en stor förklaring till att allt fler unga väljer att dricka mindre är att de istället väljer att stanna hemma och sysselsätta sig där.

– Ungdomar umgås allt mer via digitala medier, och då blir det naturligt att inte dricka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".