Nya bron över Sundsvallsfjärden som Trafikverket tänker sig att det kommer att se ut när bron blir belyst underifrån, men inte uppifrån. Foto: Trafikverket

E4-bron blir belyst endast på undersidan

Trafikexpert: Tänker man mer på sjöfarten än på brons trafikanter?
2:01 min

Det blir ingen belysning av körbanorna på E4-bron över Sundsvallsfjärden utom de så kallade konfliktpunkterna, alltså på- och avfarterna. Men hela bron blir ändå belyst - fast då en estetisk belysning underifrån så bron syns bra på håll. Sven-Olof Lundkvist som är expert på mörkertrafik på VTI tror ändå det blir en trafiksäker bro.

- Vi släcker ju ner själva vägbanan även på nya E4 utom vid det vi kallar konfliktpunkterna där vi har av- och påsvängande fordon och där är det extra viktigt att det blir trafiksäkert. Men i övrigt är vägbanan mörk, säger Magnus Lundberg som är projektchef för E4 Sundsvall på Trafikverket.

Trafiksäkert blir det ändå på bron, trots mörker - säger Magnus Lundberg. Vad säger VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, där oberoende forskare finns? En av dem är Sven-Olof Lundkvist som är expert på mörkertrafik.

- Det blir inget problem. Man kan se det som vilken motorväg som helst även fast bron går över ett mörkt vatten, säger Sven-Olof Lundkvist

Däremot kan gång- och cykelbanan som blir belyst via LED-lampor i sidoräckena bli ett problem eftersom belysningspunkterna i räckena blir låga. Under alltihop, alltså under brons motorväg, finns dessutom den estetiska belysningen så brons skönhet på håll kommer till sin rätt.

Kan det ses som lite udda att belysningen är under bron - men inte på?

- Jo, jag kan nog hålla med dig om att det är lite udda. Jag hade hellre sett ingen belysning alls. LED-belysningen från vägräckena kan vara lite vass och om den är placerad lågt kan den vara bländande för fordonsförarna, säger Sven-Olof Lundkvist och fortsätter:

- Jag har lite svårt att föreställa mig det estetiska, men det låter som man tänker mer på på sjöfarten än på brons trafikanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".