Informationstavla Sollefteå Sjukhus. Foto: Ulla Öhman/SR

Anhöriga reagerar över att sjukhus skickade hem 94-åring

Trots att mannen var svårt synskadad och tidigare under kvällen hade blivit hämtad med ambulans skrevs han ut och skickades hem från Sollefteå sjukhus natten till den nionde oktober. Samma morgon hittades han död i trappuppgången till sitt hem.

Nu reagerar de anhöriga mot sjukhusets hanterande. Det viktigaste är inte att någon straffas för det här, utan att det aldrig händer igen, säger en av mannens anhöriga till P4 Västernorrland. Personen, som vill vara anonym, berättar att de på morgonen kontaktade sjukhuset för att få reda på vilken avdelningen mannen låg inne på så att de kunde besöka honom, men att de då fick beskedet om att han inte längre var kvar på sjukhuset.

Sjukhuset kunde inte svara på vem det var som hade kört hem honom under natten.

– Han var synskadad och såg i princip ingenting. Att de då först skrev ut honom och sedan körde hem honom utan att ta reda på om det fanns någon där som kunde ta emot, så får det bara inte gå till, säger den anhörige.

Personen fortsätter att berätta att hen själv känner en oro inför att bli gammal efter vad som inträffat.

– Jag hoppas att det går fort när man själv hamnar där. Det känns ovärdigt, att trots att man levt ett bra och fridfullt liv så kan man behöva avsluta det i en trappuppgång.

P4 Västernorrland har sökt ansvariga på Sollefteå sjukhus utan framgång. Kristina Gullersbo verksamhetschef för Allvården Sollefteå säger till Mittnytt att man ser allvarligt på händelsen och att man kommer att vidta återgärder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".