1 av 2
En ung kvinna från Örnsköldsvik väntade i ett halvår på hjälp i annat län. Hon avled till följd av sjukdomen för ett par månader sedan. Foto: Sveriges radio
2 av 2
Eleonor Larsson har haft anorexia och stöttar nu andra som har sjukdomen. Foto: Melinda Brodelis/SR

Allt fler vårdas för ätstörningar

Eleonor Larsson: Fick vård men blev sämre och sämre
1:42 min

Antalet patienter som hamnar inom slutenvården för ätstörningar har nästan fördubblats på fem år. I Västernorrland saknas specialistmottagning för diagnosen. 

Vad är din erfarenhet av vården för ätstörningar? Får man hjälp när man behöver?

– Jag hade gått igenom vården här så pass många år och ingenting hände. Jag kände mig bara sämre och sämre, säger Eleonor Larsson som själv varit drabbad.

På fem år har det skett nästan en fördubbling av patienter i länet som blir allvarligt sjuka av ätstörningar. Fortfarande är antalet patienter som får diagnosen inom slutenvården lågt. År 2008 var siffran tretton. Fem år senare växte gruppen till tjugofyra, enligt statistik från Socialstyrelsen. Västernorrland saknar en specialistmottagning för de som har problem, något de flesta landsting har. 

– Det här är också en sjukdom, precis som att man kan bryta benet eller behöver operation. Även närstående blir drabbade eftersom det är jobbigt att se hur sin anhörig blir sämre, säger Elenor Larsson.

Hon sökte hjälp hos en specialklinik i Varberg när vården i Västernorrland inte fungerade för henne. Idag är hon frisk och är aktiv i föreningen Frisk & Fri som stöttar sjuka och anhöriga. Vid behov kan patienter skickas till andra län för specialistmottagning. Men väntetiderna där kan bli långa.

En 25-årig kvinna från Örnsköldsvik avled för ett par månader sedan efter en tids kamp mot anorexia. Hon hade väntat i över ett halvår för att få besöka ett behandlingshem i Umeå. Obduktionen visade att hon avled på grund av undernäringen och påverkan på inre organ. Hon sökte först hjälp genom vårdcentralen i Örnsköldsvik.

– Vi har byggt upp ett nätverk så att vi har kompetens hos flera personer på alla ställen i länet. Där vet man mer om ätstörningar, säger Lena Berglund Friberg, vårdområdesdirektör för psykiatri och habilitering i landstinget Västernorrland. 

Vilken betydelse skulle en särskild enhet ha för de som drabbas?

– Det skulle ge en signal ut att det är dit man kan gå, men vi har inte heller patientunderlaget för att ha en specialmottagning, säger hon.

I det specifika fallet med den avlidna kvinnan kan inte Berglund Friberg uttala sig om.

– Generellt har vi rutiner för att i efterhand titta på vad som faktiskt fallerat. Det kommer vi självklart göra i det här ärendet också, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".