Hanna Berggren och Alva Dahlberg under Vi i femman uttagningen. Foto: Lennart Sundwall/SR

Svåra frågor tyckte 11-åringarna efter Vi i femman-uttagningen

Mia Sjödin lärare: Det här är en duktig klass
1:32 min

Just denna onsdag är det uttagningsprov till frågetävlingen Vi i femman. I vårt län handlar det uppskattningsvis om cirka 80 klasser som hoppas gå vidare till radioomgångarna i början av nästa år.

Eleverna ska svara på 25 frågor med tre alternativ. P4 Västernorrland fanns på Gottne friskola, knappt 3 mil från Örnsköldsviks centrum. Där var det full focusering bland de nio eleverna. Efter en halvtimmers jobb var provet avklarat. Det var svåra frågor, tyckte både Lydia Näslund och Stina Andersson efteråt.

Frågorna var förstås av blandad karraktär. Vad hette landets statsminister som mördades på öppen gata i Stockholm 1986 var en fråga? Vad heter den stora staden där Hollywood ligger var en annan. Och vad heter turneringen där Malmö FF just nu spelar?

Under hela denna onsdag hade landets femteklassare chansen i det här provet. Den 9 december vet vi vilka åtta klasser/skolor som kommer att finns med när radion kommer in i mitten av januari med fyra kvartsfinaler.

– Vi är en duktig klass och våra elever har nog bra möjligheter att ta sig vidare, menade läraren Mia Sjödin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".