Nya Sundsvallsbron E4. Foto: Stig Edfast/SR
Nya Sundsvallsbron E4. Foto: Stig Edfast/SR

Bron skapar nya rutiner för Räddningstjänsten

Räddningstjänsten: Vi tar oss fram till olyckan från två olika håll
1:48 min

Räddningstjänsten i Medelpad förbereder sig inför öppningen av den nya bron över Sundsvallsfjärden. Personal håller på att utbildas och nya arbetsrutiner har fått införas vid räddningsinsatser på bron eller på den nya motorvägen.

Räddningstjänstens insatsstyrkor kommer att skickas från två olika håll om det blir en stor olycka mitt på bron, säger Håkan Samuelsson på Räddningstjänsten.

– Vi kommer att skicka Timråstyrkan norrifrån och personal från Sundsvall från söder. För om det blir köer och stopp i någon riktning så tar vi oss fram till olyckan ändå, säger Håkan Samuelsson på Räddningstjänsten, Medelpad.

När larmet går om olyckor på den nya Sundsvallsbron eller längs nya E4 blir det en hel del nya rutiner för Räddningstjänsten i Medelpad.. Därför har nya larmplaner fått skrivas och personal har fått utbildning hur de smidigast och snabbast ska kunna ta sig fram till en olycka längs den nya vägen.

Många i utryckningspersonalen går just nu en kurs hur de ska kunna öppna den nya modell av mitträcken som monterats längs motorvägen.

– Det är ett nytt räckessystem med balkar som inte har funnits här förrut. Så denna vecka utbildar vi oss tillsammans med Trafikverket hur vi smidigast ska öppna de här räckena, säger Håkan Samuelsson.

Men att den nya E4 i Sundsvall öppnas nästan ett år tidigare än beräknat har också påverkat Räddningstjänsten. För all utbildning och planering har måste tidigareläggas, säger Håkan Samuelsson.

– Det är egentligen ett år för tidigt så det låg inte i våra planer för detta år. Men vi har jobbat på bra med förberedelserna så vi är definitivt klara nu när vägen och bron ska öppna i december, säger Håkan Samuelsson på Räddningstjänsten, Medelpad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".