Stefan Sauk är fortfarande skeptisk

5:42 min

Trots roller i Shakespears Som ni behagar, Lars Molins Tre Kärlekar och Ibsens Hedda Gabler har han etsats sig in i den svenska folksjälen som mannen som är ständigt skeptisk. Möt Stefan Sauk.

Det var i 90-talets humorserie Lorry som skådespelaren Stefan Sauk gjorde succé i sketchen Tillfälligt avbrott där han klagade och svartmålade vardagens vedermödor. I sketchen Folkets forum fick publiken möta Stefan Sauk i många olika skepnader. Bland andra Dr Dengroth, en överläkare på psykiatriska kliniken på Danderyds sjukhus och en karaktär som var minst sagt skeptisk mot sakernas tillstånd. 

– Jag hade en nära släkting som blev intagen på Danderyds psykiatriska klinik och fick se hur vården ser ut för dem som blir sjuka i själen, berättar Stefan Sauk.

Ett möte med vården och en person som gav inspiration till satir och karaktären Dr Dengroth var född.

– Jag tog hans karaktärsdrag arrogans och så drog jag volymknappen i botten.

Det låter kanske inte som humor och det var heller inte planen. Beslutet att ta in en "seriös" skådespelare mötte först motstånd av övriga i programmet men regissör Kjell Sundvall stod på sig. De andra fick stå för det roliga.

Dr Dengroths uttryck "Jag är skeptisk" har överlevt själva programmet och det är på den devisen Stefan Sauk nu turnerar runt landet.

– Jag är fortfarande skeptisk. Men det är klart att det har varit lite läskigt att sticka ut hakan och säga det. Då måste jag måste ju vara vass och leverera, det är ju det som människor väntar sig, säger Stefan Sauk.