Grönsaksbonden som hittade ett nytt vinnande koncept i Resele

4:23 min

Oavsett hur stor eller liten grönsaksskörden blir hos odlaren Niklas Markie i Resele får han sin månadslön av sina kunder. Markie har bundit upp 30 kunder som varje månad betalar 500 kronor och som varannan vecka får en full påse med odlade grönsaker.

Det här är historien om Stockholmsgrabben som flyttade till Resele och som brann för det här med närproducerad mat. Niklas Markie köpte på sig ett 2 hektar stort markområde plus några enkla byggnader och började odla grönsaker. Niklas hann precis i veckan få upp den sista skörden av morötter innan snön kom till Resele.

Skillnaden på Niklas koncept och andra är att kunderna i det här fallet tar en risk, blir det en dålig skörd blir det också mindre varor i påsen som levereras varannan vecka.

– Jag ska försöka att utveckla det här ytterligare till nästa år med 50 personer som köper andelar och på så sätt kan jag anställa folk som jobbar med grönsaksodlingen, säger Niklas Markie till P4 Västernorrland.

– Det bästa med den påse vi får är att det är en sådan variation på innehållet. Grönsaker som man aldrig själv skulle ha kommit på att odla. Vitlök och persiljerot är sådana exempel, säger Cecilia Hammar Wikmark, som är en av kunderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista