1 av 2
Ortorexi handlar om överdriven träning och fixering vid kost. Foto: Patrick Sörquist/TT
2 av 2
Lotta Åström drabbades av ortorexi. Foto: Frida Eriksson/SR

Lotta Åström har levt med ortorexi

Lotta Åström: Jag ställde ett ultimatum till mig själv
9:02 min

Allt fler drabbas av så allvarliga ätstörningar att dom behöver vård. En nära släkting till anorexi är ortorexi, en förhållandevis ny term för att kontrollera kroppen med överdrivet tränande. Lotta Åström, har levt med ortorexi och vet hur det påverkar livet.

Vad är din erfarenhet av vården för ätstörningar? Får man hjälp när man behöver?

Att drabbas av ortorexi kan komma smygande. 

– Till slut kände jag att jag gick och la mig tidigt för att orka träna tre timmar på morgonen. Jag planerade mitt andra liv helt efter träningen, berättar Lotta Åström som numera är frisk.

En vanlig dag när hon var som mest fast i sin fixering vid träning kunde hon kliva upp klockan fyra på morgonen för att gå ut och promenera i två timmar innan hon tog ett morgonpass på gymmet. Först därefter tog hon något att äta. En proteindrink. När hon sedan var på jobbet planerade hon kvällens träning in i minsta detalj.

– Jag stannade kanske tre timmar på gymmet, och sen åkte jag direkt hem för att lägga mig, berättar Lotta Åström.

Hon sökte hjälp utan att få den av den traditionella vården, men till slut lyckades hon bryta sitt beteende.

– Jag har träffat dietister, psykologer, psykoterapeuter i flera flera år. Nu i efterhand med alla de verktyg jag har samlat ihop från alla känner jag att jag kan hantera min situation idag. Men jag skulle behövt träffa en specialist, säger Lotta Åström.

Ortorexi

Benämning som föreslagits för tvångsmässig upptagenhet vid rigida föreställningar om ”naturlig” och hälsofrämjande föda, med åtföljande strikta kostvanor med många ”förbud”.

Inriktning på extremt fettfattig kost är vanlig, en annan variant är att personen endast äter rå (dvs. otillagad) föda som härstammar enbart från växtriket. En fixering vid träning och låg kroppsvikt ingår ofta. Ortorexi är ingen medicinsk diagnosbenämning utan ingår i tillståndet ätstörningar och kan betraktas som en variant av anorexi (anorexia nervosa).

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".