Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Foto: Claudio Bresciani / TT
2 av 3
Mats-Johan Adner, (M),moderat ordförande i socialnämnden Sundsvall. Foto: Annelie Ledin/SR
3 av 3
Eva Leijon, enhetschef vid socialtjänsten i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/SR

Barnutredningar tar för lång tid

Christina Nordqvist: Det är oacceptabelt, det handlar om barn, liv och död
2:09 min

Samtliga kommuner i Västernorrland bryter mot lagen om att socialtjänsten måste utreda barn- och familjeärenden inom 120 dagar. Det visar statistik som P4 Västernorrland tagit fram. Och det är barnen som drabbas.

Hur ser du på att utredningar där barn är inblandade tar för lång tid? Diskutera!

I vissa kommuner i Västernorrland tar mer än hälften av utredningarna på barn- och familjeenheterna för lång tid. 

– Det är inte bara allvarligt det är oacceptabelt, det handlar om små barn, liv och död, säger Christina Nordqvist, som är  ordförande för fackförbundet SSR i Sundsvall.

Orsaken till långa utredningstider är en hög arbetsbelastning på socialtjänsternas barn- och familjeenheter. På utredningsenheten för barn och unga i Sundsvall tar drygt hälften av ärendena för lång tid. Fyra nya tjänster har man fått, men ingen av dom har man lyckats tillsätta eftersom socionomer är svårrekryterade.

– Vi har inte lyckats rekrytera de fyra tjänsterna och vi har inte fullt på de tjänster vi hade innan heller, säger Eva Leijon som är enhetschef.

Dessutom vill hon poängtera att det största problemet är att de har svårt att behålla erfarna socialsekreterare. Arbetsbelastningen är för hög för att de ska orka speciellt många år. Bara i år har de förlorat sju erfarna utredare.

– Lönen har stor betydelse. De som slutat säger visserligen att lönen inte är huvudorsaken men att arbetsbelastningen är för hög och de kan få ett annat socionomarbete med lägre arbetsbelastning men samma lön, säger Eva Leijon.

Det tar tre och ett halvt år att läsa till socionom på högskolan, ingångslönen är 23 500 kronor. En lastbilschaufför tjänar detsamma direkt efter gymnasiet. Christina Nordqvist på SSR tror det är en av orsakerna till rekryteringssvårigheterna.

– Det är sorgligt att våra arbetsgivare inte värderar socialsekreterarnas roll på ett sätt som vi tycker är rimligt, säger hon.

Mats-Johan Adner,  som är moderat ordförande i socialnämnden Sundsvall, säger att det är allvarligt att barnen drabbas när utredningarna tar för lång tid, men säger samtidigt att de gjort det de kunnat.

– Vi har tillfört fyra nya tjänster eftersom vi varit medvetna om att de är underbemannade, säger Mats-Johan Adner.

Men de har inte lyckats tillsätta dem, kan ni politiker göra något för att det ska bli mer attraktivt att jobba som socialsekreterare i Sundsvalls kommun?

– Jag har hela tiden tyckt när jag suttit som ordförande i nämnden att ramen är för liten, kanske kan vi politiker tillföra pengar för att man ska kunna göra förändringar som löneökningar, eller att ge en extra semestervecka, säger han.

Men han poängterar att det är en verksamhetsfråga om lönerna ska höjas för utredarna inom barn- och familjeenheten.

Om du skulle få extra resurser från politikerna, var skulle du lägga dem då?

– I första hand på att försöka rekrytera och fylla upp de platser som står tomma så vi kan utföra jobbet på ett bra sätt, säger Eva Leijon.

Du skulle alltså lägga det på en högre lön?

– Ja det skulle jag nog, säger hon.

Antal utredningar som tagit längre än 120 dagar

Kramfors: 67 %

Sundsvall: 53 %

Örnsköldsvik: 45 %

Härnösand: 29 %

Timrå: ca 25 %

Ånge: 7 %

Sollefteå: Ej inrapporterat. Enligt SKL har även de utredningar som tagit längre tid än 120 dagar. 

Källa: Kommunernas egna uppgifter och Sveriges Kommuner och Landsting

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".