Värmeljus, batterier och pannlampa är bra att ha när det blir strömlöst. Foto: Ulla Öhman/SR

Alla ska klara sig i tre dygn vid storm eller översvämningar

Hasse Lundin: Klarar mig väl tills maten tar slut
1:37 min

Med stormen Ivar och branden i Sala i färskt minne vill Civilförsvarsförbundet stärka allmänhetens förmåga att klara av kriser. Därför genomför man nu en ny kampanj på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Satsningen kallas för 72 timmar och står för antalet timmar en frisk och vuxen människa förväntas klara sig vid en krissituation.

– Man måste ställa högre krav på den enskilde att klara sig längre vid allvarliga situationer. Målet med information är att öka kunskaper om att kunna hantera konsekvenserna av en kris, säger Tommy Sjöberg Civilförsvarsförbundets verksamhetsledare i Jämtland och Västernorrland.

Förhoppningen är att fler människor ska vara självgående under de första dagarna av en kris. På så sätt hoppas man att större insatser ska kunna göras där det verkligen behövs.

– Det handlar om att vara bättre förberedd. Att alltid ha en fungerande ficklampa hemma och konserver. Men också se till att kunna ta till sig information genom att till exempel ha en vevradio, säger Tommy Sjöberg.

Om man är intresserad att ta del av information vänder man sig till Civilförsvarsförbundets hemsida. Där går det också att boka kortare föreläsningar med ett krav på att man är grupp på minst tolv personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".