En kvinna håller en hand om en äldre kvinnas axlar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Hårdare regler för privata hemtjänstbolag i Sundsvall

Malin Larsson (S): De äldre ska få vet vad de får
1:37 min

Förutsättningarna för LOV, alltså privat utförd hemtjänst, är på väg att förändras inom Sundsvalls kommun. Det efter att kommunen efter valet fick en ny majoritet med Socialdemokraterna i spetsen. Bland annat ska äldre som väljer hemtjänst alls få kommunen som utförare och inte en privat firma.

LOV infördes av den borgerliga koalitionen i Sundsvalls kommun år 2009 och innebär att äldre personer själva får välja vilken hemtjänst de vill ha. Valet står mellan privata bolag eller kommunens egen hemtjänst.

Men reglerna för bolagen kommer att skärpas. De handlar om att alla anställda inom hemtjänsten ska ha rätt till heltid och kollektivavtal. Dessutom att de åldringar som inte väljer någon utförare alls ska få kommunen som hemtjänst och inte något okänt privat bolag.

– Genom att ställa vissa krav, som inte finns idag, så vill vi säkerställa en god och jämn kvalité hos både de privata och kommunens hemtjänst,  säger Malin Larsson som föreslås som ny ordförande för socialnämnden i Sundsvall.

Socialdemokraterna kommer att styra Sundsvalls kommun de närmaste fyra åren tillsammans med centerpartiet och vänsterpartiet.

Vänstern vill helt skrota LOV, Centerpartiet var med och införde reformen i Sundsvall för fem år sedan och Socialdemokraterna har varit kritiska men vill ändå behålla LOV med skärpta regler för utförarna. Men något utvidgning kommer det inte att bli.

– Nä eftersom det ändå är så många som har privat hemtjänst vill vi inte riva upp LOV. Så LOV kommer att bli kvar inom hemtjänsten men däremot inte utökas till andra verksamheter inom Sundsvalls kommun, säger Malin Larsson (S)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".