På en parkering i centrala Sundsvall bor flera romer som kommit hit för att försöka få ihop pengar för ett bättre liv i Rumänien. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR

Tiggare får tillfällig bostad i Pingstkyrkan

Pingstkyrkan: Det är ett litet enkelt rum
1:21 min

Härnösands kommun ska ge ekonomiskt stöd till Pingstkyrkan för att hjälpa människor som saknar bostad och tigger i Härnösand. De ska kunna få ett tillfälligt boende i pingstkyrkans lokaler.

Pingstkyrkans boende är inget härbärge utan ett akutboende. Högst en vecka kan man få räkna med att stanna.

– Vi har haft som mest fyra boende samtidigt. Det är ett rum och en hall, så det är ett väldigt enkelt boende, säger pastor Hans Wikström.

Det är just husrum som är det stora problemet. Det finns till exempel många privatpersoner och grupper i Härnösand som hjälper hemlösa och tiggare på dagtid med mat och annat, men det tycks inte finnas nattrum för dem någonstans.

– Det verkar svårt. De har haft husvagnar, men vem ska ha ansvaret för att erbjuda det här? Kommunen verkar inte veta riktigt hur de ska tolka socialtjänstlagen, säger Pingskyrkans pastor Hans Wikström. 

Kommunens pengar skulle bland annat kunna användas till att skaffa en tvättmaskin, enligt pastorn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".