Gunnar Åberg, säkerhetschef Sundsvalls kommun. Foto: Annelie Ledin/SR
Gunnar Åberg, säkerhetschef Sundsvalls kommun. Foto: Annelie Ledin/SR

Ökad säkerhet i kommunhuset i Sundsvall

Gunnar Åberg: Det blir tryggare för de anställda
1:15 min

Nu ökar Sundsvalls kommun säkerheten i kommunhuset, med nya passerslussar för cirka en halv miljon kronor. Orsaken är att socialtjänsten flyttar in i kommunhuset den 24:e november.

Slussarna som byggts i kommunhuset liknar de passersystem som finns på tunnelbanan i Stockholm, med glasdörrar som åker åt sidan när den anställde scannar sitt kort.

– När socialtjänsten flyttar in kommer besöken i kommunhuset att öka från tio tusen personer per år till cirka trettiotusen per år, säger Gunnar Åberg, säkerhetschef på Sundsvalls kommun.

Samtidigt som slussarna installeras byggs receptionen om och nya besöksrum byggs för snabba möten som kan tas utanför slussarna.

– Det blir på ett sätt enklare för de som får besök då de kan ge dem en engångskod så att de kan gå in genom slussen själva, säger Gunnar Åberg.

De senaste årtiondena har kommunhusen generellt gått från att vara öppna till att bli mer tillstängda. På Sundsvalls kommun har man inte kommit in tidigare heller, dörrarna har varit låsta för de som inte är anställda, men det har inte fungerat så bra ur ett säkerhetsperspektiv.

– Vi har sett ett problem med att de anställda är artiga och håller upp dörren för de som kommer efter, utan att veta vilka de är. Vilka som helst har tagit sig in, säger han.

De nya slussarna tillåter bara att en person går igenom för varje scanning. De som sitter i rullstol kan däremot inte passera igenom slussarna eftersom det är för smalt. Men det finns en vanlig dörr på sidan om där de kan passera precis som tidigare.

Gunnar Åberg säger att hotbilden mot anställda och politiker i Sundsvalls kommun inte är särskilt stor i nuläget, men att det kan bli ett scenario i framtiden.

– Det ser inte ut så nu, men man vet inte i framtiden och nu bygger vi för framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".