Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio.

Svenska Direktflyg avbryter samarbete med Avies

Svenska Direktflyg avbryter samarbetet med det estniska bolaget Avies på sträckan Sundsvall – Luleå. Det uppger Svenska Direktflyg i ett pressmeddelande.

Vi kommer tillsvidare att suspendera flygningarna helt och hållet på sträckan, säger Tezz Tordsdotter Ohlsson, på Svenska Direktflyg i pressmeddelandet.

– Avies har inte levt upp till sina åtaganden gällande regularitet och punktlighet, vilket allvarligt påverkat våra kunders förtroende för att flyga på linjen, fortsätter Tezz Torsdotter Ohlsson.

– Den senaste tidens turbulens har genererat i att merparten av de företag som flyger på sträckan har sagt upp sina avtal och väljer andra alternativa resvägar. Vi vill be om ursäkt till alla våra kunder för den uppkomna situationen och de olägenheter som vi orsakat de senaste månaderna. Flyget skall kännas säkert för våra kunder och gå på tid, avslutar Tezz.

Direktflyg samarbetar i dag med två operatörer på linjenätet som består av Borlänge-Göteborg, Borlänge-Malmö, Örebro-Malmö, Sundsvall-Luleå, Östersund-Umeå, Östersund-Luleå, Umeå-Luleå.

– Då linjen mellan Sundsvall och Luleå är viktig för regionen och näringslivet hoppas vi att inom snar framtid ha en lösning på plats för fortsatt trafik, säger Frank Olofsson, VD på Sundsvall Timrå Airport.

Samtliga resenärer kommer att kontaktas under dagen för ombokning samt återbetalning av redan förköpta biljetter.

Kända incidenter med Avies flygplan

  • 13 februari 2013 Pajala Ett flygplan landar delvis utanför landningsbanan. Statens haverikommission har utrett händelsen och Avies får skarp kritik.
  • Maj 2013 Sveg Ett flygplan tvingas nödlanda på grund av motorproblem. Statens haverikommission har utrett händelsen och Avies får skarp kritik.
  • Februari 2014 Torsby Ett flygplan kommer utanför landningsbanan. Statens haverikommission utreder händelsen.
  • Oktober 2013 Kärdla, Estland Ett flygplan kör av landningsbanan under taxning. Estlands motsvarighet till SHK utreder händelsen.
  • Mars 2014 Umeå/Östersund Ett fönster på ett flygplan går sönder under flygningen.  
  • Mars 2014 Sveg En passagerare får sin väska i lastutrymmet indränkt av flygbränsle under en flygning.   
  • November 2014 Arlanda/Stockholm Ett flygplan får problem vid landningen. Statens haverikommission utreder händelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".