Här finns framtiden i Kubbe Norrflärke. Stora delar av den ungdomssatsning som gjorts i sporten styrkelyft. Foto: Privat.

Kubbe arrangerar DM i styrkelyft

Edwin Forslund: Jag har varit här så länge jag kan minnas
0:52 min

Sporten styrkelyft där tre olika moment ingår: Knäböj, bänkpress och marklyft, håller på att bli en populär ungdomssport. I byn Kubbe-Norrflärke, strax norr om Bredbyn, tränar ett 20-tal ungdomar varje vecka och som lön för mödan fick den lilla klubben igår arrangera DM i styrkelyft. 

 - Det är flera orsaker som gör att sporten växer just nu, säger Urban Forslund, tränare i Kubbe-Norrflärke.

- Framförallt har vi fått en duktig och drivande ordförande i Jenny Sellén, säger Forslund.

Jenny har dragit igång flera projekt och kanske mest glädjande är att många unga flickor nu väljer att börja träna styrkelyft. Det börjar nu bli så trångt i träningslokalen på skolan i Norrflärke att träningstaket snart är nått.  

- Vi börjar få brist på redskap när så många kommer, fortsätter Urban Forslund.

Edwin Forslund, 14 år,är en av ungdomarna som börjat träna och tävla i styrkelyft.

- Jag har följt med pappa i många år men började träna för knappt två år sedan, berättar Edwin. Det är roligare med styrkelyft än med hockey och fotboll tycker jag.  

Hur mycket tränar du?

- Det blir lätt för mycket men man måste lära sig att lyssna på kroppens signaler för annars är det lätt att dra på sig skador, säger Edwin.

14- åringen lyckades bra i tävlingarna på hemmaplan. Totalt blev det en andra plats i 74 kilos klassen med totalt 260 kilo. Bra gick det också för klubbkamraten Erik Brännström Rehn Johanna Silverwall från Sundsvall fick ihop 365 kilo totalt i 63 kilos klassen på seniorsidan. Bland herrarna noterade vi att Pelle Zackrisson från Sundsvall lyfte totalt 780 kilo.

LENNART SUNDWALL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".