1 av 2
Del av E4 vid Skönsberg, Sundsvall öppnar.Foto. Torbjörn Bergkvist
2 av 2
Skönsbergsbon Allan Nilsson nöjd med nya trafikplatsen. Foto: Per-Erik Karlsson

Ny del av E4 öppnar idag

Skönsbergsbon Allan Nilsson: Jättebra. Det är kanon!
1:20 min

Idag öppnade den delen av nya E4 i Sundsvall som ligger vid Skönsberg, norr om Sundsvall. Det innebär att det blir en ny trafikplats med av- och påfarter till Skönsberg E4 och en kilometer ny väg.

Hastigheten kommer vara fortsatt nedsänkt fram till Sundsvallsbrons öppnar den 18 december och det gör att det fortfarande kan bli köer morgon och eftermiddag, enligt Trafikverket.

-- Efter tre års byggtid blir det äntligen full tillgänglighet i området då vi öppnar en ny trafikplats med av- och påfarter till Skönsberg, Sundsvall och E4 samt en kilometer ny E4, säger Mats Lögdahl, Trafikverkets projektledare.

Under byggåren har dumprar och grävmaskiner blivit vardag för både närboende, företag och verksamma i Skönsberg.

Totalt har entreprenören Svevia schaktat bort ca 220 000 kubikmeter jordmassor vilket motsvarar mer än en tredjedel av Ericsson Globe. Massorna har återanvänts i närområdet till bland annat vägbygget, en ny fotbollsplan vid Baldershov samt till övertäckning av en gammal kommunal soptipp i Tamböle vid Gärdehov.

Eftersom vägen har sänkts med som mest sex meter har sprängarbeten genomförts och i oktober 2012 gick den första sprängsalvan. Sprängarbetet fortsatte sedan under nästan sex månader.

Totalt sprängdes 50 000 kubikmeter berg bort som har krossat och återanvänts som bärlager till den nya motorvägen.

Det är inte bara närboende som längtar efter denna trafiköppning. Även företagarna i området.

– Nu äntligen kan alla enkelt få tillgång till Skönsberg och Heffners fantastiska utbud igen. Och bättre kommer det bli under 2015 när området återställs och smyckas med fler grönområden och mycket annat, utbrister Caroline Falk, säger i köpmannaförening Sundsvall Nord.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".