Skuggan av en inbrottstjuv som närmar sig en dörr. Foto: Henrik Montgomery/TT

Paret i Örnsköldsvik var hemma när tjuvarna kom

"Det värsta de stulit är vår säkerhet"
3:56 min

Under senaste veckan har över 40 inbrott i villor och lägenheter anmälts till polisen. I helgen har tjuvarna till och med brutit sig in medan personer varit hemma.

Ett par i Örnsköldsvik var hemma i fredagskväll när de hörde dörren brytas upp.

– Jag skakade hela kvällen när det här hände och gick omkring med en filt. Mådde illa och hade svårt för att äta och sova. Det tar väldigt hårt på en, säger kvinnan som vill vara anonym. 

De sitter och håller varandra i händerna när de berättar om vad som hände i fredags. De hade kommit hem på kvällen och packade upp matvaror i köket när de hörde hur några försökte bryta sig in. Mannen i huset reagerade och sprang mot inbrottstjuvarna.

– Man vart ju riktigt, riktigt arg. Det var min reaktion, säger mannen som också vill vara anonym.

Han skrek och stampade i golvet för att visa att de var hemma, och tjuvarna försvann då med en gång.

Hur har de senaste dagarna varit?

– Som utsatt för det här sover man inte så bra. Man reagerar på ljud som man normalt inte bryr sig om. Man är skärrad och orolig, säger kvinnan.   

Fyrtiotvå anmälningar om inbrott har kommit in till polisen i Västernorrland sedan allahelgonahelgen. Den mängden på så kort tid är ovanlig. Vid ett par av inbrotten i Örnsköldsvik i helgen fanns de boende hemma när tjuvarna bröt sig in. I ett fall hade en flicka låst in sig i badrummet tillsammans med sin syster och ringt polisen medan flera personer rotade i hemmet. 

– Självklart är det en jättejobbig upplevelse för de som är hemma och det bryter sig in folk, säger Maria Näslund vid polisen i Örnsköldsvik. 

Vad ger ni för råd till husägare som kan råka ut för sånt här?

– Det är svårt att ge något generellt råd. Det måste var och en avgöra vad man vågar, orkar och kan göra. Man har laglig rätt att gripa någon som begår ett brott och hålla kvar dem till polisen kommer, säger Maria Näslund vid polisen i Örnsköldsvik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".