Ett kuvert med några bilder och minnestavlan med Emanuels hand- och fotavtryck är vad Elena Stan har kvar. Foto: Ulla Öhman/SR
1 av 2
Ett kuvert med några bilder och minnestavlan med Emanuels hand- och fotavtryck är vad Elena Stan har kvar. Foto: Ulla Öhman/SR
Ett kuvert med några bilder och minnestavlan med Emanuels hand- och fotavtryck är vad Elena Stan har kvar. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Ett kuvert med några bilder och minnestavlan med Emanuels hand- och fotavtryck är vad Elena Stan har kvar. Foto: Ulla Öhman/SR

Gravida Elena fick ingen hjälp

Elena Stan: Vi har ingenting i Rumänien
9:21 min

Elena Stan, 24 år, födde ett svårt missbildat barn som dog femton minuter efter förlossningen. Trots en orosanmälan fick hon ingen hjälp av socialtjänsten i Härnösand. 

Vilket ansvar har vi och samhället att man får hjälp när man behöver - även om man saknar det europeiska sjukförsäkringskortet? Diskutera i kommentarsfältet!

Hennes fall väcker frågor om hur gravida kvinnor som vistas i Sverige för att tigga ska kunna få mödravård och hjälp med boendet.

Elena Stan har varit i Härnösand med sin bror och några andra släktingar i en och en halv månad. De valde att åka hit för att kunna försörja sin familj. Elena skickar pengar till sin man som är i Rumänien med deras två barn, sex och åtta år gamla. Hon var gravid igen i sjunde månaden.

De flesta nätter har Elena tillbringat på järnvägsstationen i Härnösand. Hon har försökt få hjälp av socialtjänsten men inte lyckats.

Inte ens när jag gjorde en orosanmälan över hennes ofödda barn fick hon hjälp med någonstans att bo. Det enda de kunde ge var akut hjälp med mat eller resa hem.

Elena visste att risken var stor att hennes ofödda barn skulle dö. Hon har fött två barn tidigare med vattenskalle, båda dog,  och även nu var hennes mage onormalt stor för graviditetstiden. Hon visste att hon inte skulle kunna föda vaginalt på grund av huvudstorleken och hon bad socialtjänsten om pengar till kejsarsnitt men fick nej.

På en vårdcentral i Härnösand blev hon några gånger undersökt av en barnmorska, helt kostnadsfritt.  
Något ultraljud under graviditeten fick hon inte göra eftersom hon inte har de 3 200 kronor som det skulle kosta henne på sjukhuset. Elena har inte det europeiska sjukförsäkringskortet. Det är ett kort som ger EU-medborgare rätt till akut sjukvård till samma kostnad som den som medborgare betalar i landet där man vistas. Som svensk kan man beställa hem kortet genom en enkel knapptryckning via internet eller telefon.

Torsdagen den 30 oktober börjar förlossningen. Elena tas till Sundsvalls sjukhus där hon förlöstes med akut kejsarsnitt. Hon föder en pojke som är svårt missbildad och som lever i bara femton minuter. Elena är sövd och hinner inte hålla honom medan han lever men han får ett nöddop.

Elena får några bilder av sin Emanuel och en minnestavla som hon trycker hårt intill sig när vi träffas i hennes lilla förrådsrum hos Pingskyrkan i Härnösand där hon nu bor tillfälligt. Sara som skjutsade hem henne från sjukhuset säger att hon inte fick vara kvar där heller eftersom hon inte har ett EU-kort och därför måste betala för vården. Hon fick iallafall stanna ett par dagar och blev väl behandlad av personalen, säger hon.

Idag planerar Elena, hennes bror Ion och de övriga att börja den långa bilresan ner till Rumänien igen med hjälp av bensinpengar som de fått av socialtjänsten.

Rättelse: Vi har sagt att Elena skjutsades till sjukhuset av en privatperson men det stämmer inte. När förlossningen började kördes Elena i ambulans till sjukhuset. Det var vårdcentralen dit hon gick som beställde ambulans. En person från pingskyrkan var med henne och höll i det nyfödda barnet medan Elena var sövd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".