Börje Öhman hoppas att lagändringen ska leda till att fler brott kan klaras upp. Foto: Jonas Hägglund, SR Västernorrland.

Mängder med tips till polisen efter alla inbrott

Polisen: De är slipade och försöker smälta in
5:05 min

Enligt polisen är det en liga som ligger bakom den stora mängd inbrott som skett sedan början av november på olika håll i Västernorrland. Tillvägagångssättet är det samma både i Ånge och Örnsköldsvik, enligt polisen. 

Har du blivit mer uppmärksam eller orolig efter senaste inbrottsvågen? Vad gör du för att inte drabbas av inbrott? Diskutera!

Polisen har fått in många tips på sitt speciella tipsnummer 076-100 23 26. Allt som inte hör till det normala bör man höra av sig om, enligt Börje Öhman, presstalesman vid polisen i Västernorrland, utan att man själv värderar om tipset kan vara viktigt eller inte. Polisen är intresserad av allt som bryter den normala rutinen i området där man bor.

– Det kan vara en människa som ser ut som en hantverkare som kommer gående efter gatan. Det här är slipade kriminella. De kommer inte maskerade ute på gatan, utan de kan ge sken av att vara behöriga, säger Börje Öhman vid polisen i Västernorrland.    

Polisens råd är att man då gärna går ut och håller koll på den här personen, åtminstone på den egna tomten och se vart de tar vägen. Man är särskilt intresserad av registreringsnummer på fordon som man inte känner igen i sitt område. 

Just nu arbetar man dygnet runt med villainbrotten. En särskilt tillsatt stab har tillgång till hundar, tekniker, spaningspersonal ochtrafikpoliser för att kunna lösa inbrotten. 

Det känns som ni hanterar ett villainbrott helt annorlunda idag?

– Både ja och nej. Varje brottsplats ska undersökas. En hund ska dit och spåra från fastigheten. Dels för att man ibland lägger gods längs med flyktvägen, säger Börje Öhman. 

Vad kan man göra för att det inte ska bli ett inbrott hos just mig?

– Försök att få det att se ut som om någon är hemma. Ljud och ljus. Lampor som tänds och en radio som står på till exempel, säger Börje Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".