Parkeringsautomat, p-böter, parkeringsböter, parkering
Över 600 lämsbor har struntat i att betala sina parkeringsböter och hamnat hos Kronofogden. Foto: Anna Ahlström/SR

Västernorrlänningarna har skulder på över 3,5 miljoner för p-böter

Johan Krantz: Spelar ingen roll om jag har tio eller hundra parkeringsböter
1:38 min

Länsborna har just nu över 3,5 miljoner i skulder hos Kronofogden för obetalda parkeringsböter. Den person som har den allra största skulden är en 44-årig man från Örnsköldsvik med en skuld på över 150 000 kronor.

Har du fått parkeringsböter någon gång? Tagit risken medvetet? Hur ser du på parkeringsböter rent allmänt? Diskutera!

Mannen förekommer i 126 mål av obetalda parkeringsböter hos Kronofogden. De fem personer i Västernorrland som har de största skulderna för obetalda parkeringsböter har tillsammans skulder på över 540 000 kronor. Det handlar om allt från felparkeringar till att man inte betalat parkeringsavgifter.

– Om dessa personer har tio eller hundra felparkeringsböter har ingen betydelse eftersom de ändå inte kan betala böterna, säger  Johan Krantz, controller på Kronofogden.

Det är drygt 600 länsbor som har skulder hos Kronofogden för just parkeringsböter. Men det är betydligt fler än som får en lapp på rutan. Bara i Sundsvall utfärdades drygt 8 000 parkeringsböter förra året. Det kommer nog bli ungefär lika många i år, då det hittills i år har utfärdats närmare 7 700 parkeringsböter. I Örnsköldsvik utfärdades närmare 3 700 parkeringsböter förra året.

Erika Lundgren, från Sundsvall, fick en parkeringsbot när hon glömde betala avgiften.

– Vi hade ställt oss bredvid en avgiftsskylt men glömde att betala, säger hon.

Men Erika Lundgren betalade genast sina parkeringsböter. Men det gör inte alla. Kronofogden har ju möjlighet att sälja de skuldtyngda personernas bilar, men ofta är bilarna i så dåligt skick att det inte är värt det, säger Johan Krantz.

– Värdet på bilarna är så lågt att det ändå inte blir några pengar över om vi försöker sälja dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".