Kaj Söderin i ett kök.
1 av 2
Kaj Söderin monterar ner en brandvarnare för att kontrollera om det finns batterier i den. Foto: Anna Ahlström/SR
Brandvarnare utan batterier.
2 av 2
Brandvarnare utan batterier. Foto: Anna Ahlström/SR

Brandvarnare ur funktion när det började brinna i studentkorridor

Kaj Söderin: Det var inget batteri i brandvarnaren
2:10 min

När det började brinna i köket i en studentkorridor i Sundsvall i söndagskväll fungerade inte brandlarmet. Detta trots att studenten Kaj Söderin redan veckan tidigare uppmärksammade bostadsbolaget Diös på att köken i huset saknade fungerande brandlarm.

Hur bra koll har du på din brandvarnare? Har du ens någon? Berätta!

Det var en student som bor i en av de 17 lägenheterna i korridoren som kände att det luktade rök och då öppnade dörren till köket vid 23-tiden i söndagskväll.

– Då vällde brandröken ut i korridoren och det var först då brandlarmet satte igång. Brandvarnaren i köket fungerade inte, säger Kaj Söderin.

Bara en vecka tidigare inträffade en liknanden incident i det kök som ligger i Kajs korridor. Det var en torrkokning på en platta och det hann aldrig gå så långt som till en utvecklad brand. Men efter den händelsen skruvade Kaj ner brandvarnaren i köket.

– Då var det inget batteri i den, berättar han.

Han mejlade då bostadsbolaget Diös, som också säger att man gjorde en inspektion förra veckan. Trots det fanns det inte en enda fungerande brandvarnare när Kaj kontrollerade alla i köken efter branden i söndags.

– Jag skruvade ner brandvarnaren i mitt kök och då visade det sig att det saknades batteri. Jag gick runt i de andra köken och där fanns det inte heller några batterier i brandvarnarna.

Att bo i ett hus där det inte finns fungerande brandvarnare i köken känns otryggt, säger Kaj Söderin.

– Jag går på helspänn och så fort det luktar något tänker jag... Var brinner det?

På Diös säger marknadschef Bo Tjälldén att det är tillräcklig brandsäkerhet i husen i och med larmet i korridoren.

– Det larmet fungerade och är direktkopplat till räddningstjänsten.

Anledningen till att det inte finns några batterier i brandvarnarna i köken är att studenterna själva har plockat ur batterierna på grund av att de lätt börjar tjuta i och med matlagning. Efter den senaste branden kan det nu bli aktuellt med värmekänsliga detektorer i köken.

– Problemen med brandlarm i kök är att os kan lösa ut brandlarmet. Därför måste vi ha speciella larm som bara löser ut på värme, säger Bo Tjälldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".