En massa ölflaskor på en hylla hos Systembolaget. Foto: Ulla Öhman
En massa ölflaskor på en hylla hos Systembolaget. Foto: Ulla Öhman

Ökade kostnader för samhället när Systembolaget satsar i Örnsköldsvik

Systembolagschef: Butiken blir i det största format vi har
1:10 min

I slutet av november öppnar Systembolaget sin andra butik i Örnsköldsvik, norr om citykärnan. Kommunen, landstinget och polisen får mer att göra och kostnaderna ökar, säger J-O Häggström (S), ordförande i humanistiska nämnden.

Den 27 november öppnar Systembolaget sin nya butik i Örnsköldsvik, norr om citykärnan. Stora utrymmen ger plats för ett betydligt större sortiment än vad butiken i stadskärnan har plats för.

– Butiken är det största formatet som vi har, säger Karin Willebrand, etableringschef för Systembolaget. 

Systembolaget säger att man eftersträvar större tillgänglighet och en bättre service ut till kunderna.

– Eftersom vi har ensamrätt måste vi se till att vi på bästa möjliga sätt kan ge kunderna det man kräver, säger Erik Valo, områdeschef för Systembolaget.

Jan-Olof Häggström, socialdemokratisk ordförande i humanistiska nämnden ser en del frågetecken inför etableringen. 

– Servicen ut till en del av våra kommunmedborgare blir bättre. Men samtidigt får vi som jobbar med alkoholfrågor mer att göra. Kommunen, polisen och landstinget. Kostnaderna kommer att öka, säger Jan-Olof Häggström.

Handeln inne i centrala Örnsköldsvik kan komma att påverkas också av att Systembolaget öppnar ytterligare en butik.

– Butiker norr om stan som ligger grannar med Systembolaget drar säkert nytta av den här etableringen. Däremot är det ju tveksamt hur handeln i citykärnan kommer att utvecklas när bolaget öppnar den här nya och betydligt större butiken, säger Jan-Olof Häggström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".