Brandvarnare utan batterier.
Brandvarnare utan batterier. Foto: Anna Ahlström/SR

Ägares ansvar att brandvarnare fungerar i studentbostad

Leif Staffansson: Fastighetsägare ska kontrollera de gemensamma delarna
4:15 min

När det började brinna i köket i studentbostad i Sundsvall helgen fungerade inte brandvarnaren i köket. I studentlägenheter är det fastighetsägaren som ska ansvara för kontrollen av brandlarm och brandvarnare, enligt Räddningstjänsten.

Enligt lagen har fastighetsägaren och hyresgäster ett delat ansvar, men i bostäder som studentlägenheter har fastighetsägaren ett större ansvar.

– Då är det fastighetsägaren som ska kontrollera de gemensamma delarna medan hyresgästen ska kontrollera sina egna rum, säger brandingenjör Leif Staffansson.

I det aktuella fallet fanns det brandlarm i korridoren utanför köket, som är kopplat till Räddningstjänsten. Eftersom det ofta kan vara problematiskt med brandvarnare som reagerar på rök i köken kan det räcka med larm i korridoren.

– Det är ett problem att de ger falska larm i kök ibland.

Fastighetsägaren Diös säger nu till P4 Västernorrland att man överväger att sätta in brandlarm med värmedetektorer i köken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".