Maud Byquist (S) från årets valrörelse där hon särskilt diskuterade skolfrågor. Arkivfoto Ulla Öhman
1 av 2
Maud Byquist (S) från årets valrörelse där hon särskilt diskuterade skolfrågor. Arkivfoto Ulla Öhman
Fred Nilsson (S) Foto: Sara Johansson/SR
2 av 2
Fred Nilsson (S) Foto: Sara Johansson/SR

Kommunalrådet Fred Nilsson (S): Jag har inte förtroende för Maud Byquist

Ur Previas Rapport: Hon kränker muntligt och fysiskt
1:29 min

Kritiken mot skolnämndens ordförande i Härnösand  Maud Byquist (S) om att hon kränker personalen och skapar dålig arbetsmiljö vid skolkontoret medför förtroendekris i partiet.

Det är allvarlig kritik som riktas mot Maud Byquist i Previarapporten som just blivit offentlig. Hon lägger sig i arbetet på skolkontoret och har svårt att skilja på tjänstemannaroll och politikerroll.

Hon kränker personalen genom att gå till personangrepp vid avvikande åsikter. Kränkningarna anges vara muntliga men även fysiska, till exempel nämner några ett hårt grepp i armen. Några säger att hon skuldbelägger och kommer med påhopp när hon tycker att någon har gjort något fel och att hon inte lyssnar på den personens förklaringar.

Några upplever henne som gränslös, att hon inte respekterar en stängd dörr utan går in utan att knacka. Flera nämnder att hon verkar misstro dem och att hon ger oklara direktiv.

Det är skolchef Birgitta Wigren och kommundirektör Sofia Pettersson som har beställt kartläggningen om den psykosociala arbetsmiljön vid skolkontoret och det är Previa som har gjort undersökningen.

Maud Byquist vill vänta några timmar med att kommentera. Hon säger att det är viktigt att hon tänker igenom kritiken och vad hon vill säga. I eftermiddag hoppas vi ha en kommentar från henne.

Maud Byquist är redan nominerad av Härnösands arbetarkommun att fortsätta i fyra år till som skolnämndens ordförande men det ifrågasätts nu. Bland annat säger kommunalrådet Fred Nilsson, S, att han inte längre har förtroende för henne i den här rollen

– Anser du att Maud Byquist kan sitta kvar som skolnämndens ordförande?
-- 
Slutsatserna kring den frågan måste dras av Maud själv och partiet.

– Har du fortsatt förtroende för henne som skolnämndens ordförande?
– Det tycker jag då att jag inte har. 

Det är kommunfullmäktige som slutgiltigt väljer ordföranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".